Медиите за нас

Медиите за нас

Хасан Тахиров: След пет години България може да се превърне в световен лидер в производството на шафран

публикувано на 17.10.16 в 15:50,

http://bnr.bg/post/100748974/hasan-tahirov-sled-pet-godini-balgaria-moje-da-se-prevarne-v-svetoven-lider-v-proizvodstvoto-na-shafran

След пет години България може да се превърне в световен лидер в производството на шафран. Твърдението е на Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран. Той е инициаторът на кампанията за отглеждане у нас на син минзухар, растението, от което се добива най-скъпата подправка в света. Десет грама от нея се продават в търговската мрежа за над 6 лв. Според Хасан Тахиров, все повече наши стопани се отказват от тютюна и се ориентират към тази нова за страната ни земеделска култура.

Първото промишлено засаждане на син минзухар е на ниво 40 декара и е край Кърджали. Използва се специална машина от Холандия. Тя извършва едновременно няколко операции: оре, сее и заравя посадените луковици. Предоставена е от партньорите на Националната асоциация на производителите на шафран, като се очаква в близките месеци в България да пристигнат още земеделски машини.